top of page

Resultats positius de recerca per a la ramaderia regenerativa

Updated: Nov 4, 2020

UNESCOSOST i la Universitat Pontifícia Bolivariana (Colòmbia) sumen esforços acadèmics per plantejar les possibilitats de realitzar activitats de ramaderia amb criteris de sostenibilitat a partir de la recerca en camp que té resultats concrets.

Investigador Yhonattan Méndez

Barcelona 27 d'octubre En el marc del conveni de cooperació subscrit entre la Càtedra UNESCO de SOSTENIBILITAT i la Universitat Pontifícia Bolivariana seccional Montería (UPB), es va avançar la recerca titulada "DETERMINACIÓ DEL BALANÇ DE CARBONI EN TRES ARRANJAMENTS PRODUCTIUS RAMADERS BOVINS PER ESTABLIR EL NIVELL DE MITIGACIÓ DE GASOS D'EFECTE HIVERNACLE - GEH "; dirigida per Yhonattan Méndez Nobles, investigador doctoral de la Càtedra UNESCO de SOSTENIBILITAT i professor de la UPB.


La recerca es va dur a terme en tres finques localitzades en el departament de Córdoba (Colòmbia), sota tres arranjaments productius: intensiu, rotatiu, i regeneratiu, en els processos de cria, creixement i engreix. L'arranjament intensiu compta amb una major densitat d'animals per àrea disponible, representada a poltrers amb pastures i poca cobertura boscosa. Per la seva banda, l'arranjament rotatiu o pasturatge rotacional analitzat correspon a un sistema que implica l'ús d'almenys dos poltrers i que permet anar rotant el bestiar entre ells, el que resulta en un període de pasturatge seguit d'un descans, trobant poca cobertura boscosa. Finalment, la ramaderia regenerativa, implica que es restauren i mantenen els sistemes naturals, cicles d'aigua i carboni, que permeten que la terra continuï produint aliments de manera més saludable a llarg termini; trobant majors àrees de cobertures boscoses i diversitat d'espècies de vegetals.


Les estimaciiones d'emissions i absorcions es van desenvolupar a partir de la Guia Refinada per als Inventaris Nacionals de GEH, publicada per l'IPCC al 2019. Per a les emissions es van estimar a partir dels nivells 3 A1 i 3 A2, relacionats amb la fermentació entèrica i la gestió de fems. Per al cas de les absorcions, es van estimar per al nivell 3 B1, terres forestals.


Les anàlisis mitjançant la metodologia Corine Land Cover, van permetre determinar les àrees de cobertures en els tres casos analitzats, per a posteriorment amb un disseny estadístic mitjançant parcel·les, realitzar un inventari forestal que permetés estimar el nivell d'absorció de les cobertures boscoses.


La investigació va concloure que la captura de GEH per part de les cobertures boscoses és significativament més gran en l'arranjament regeneratiu que en el rotatiu i intensiu, així com el balanç net incloent emissions i absorcions. A més, l'arranjament regeneratiu presenta majors beneficis des de la dimensió ambiental, econòmica i social, representant majors avantatges competitius davant dels dos arranjaments esmentats.


Es ressalta, que aquesta investigació fa part de la feina de tesi doctoral de l'investigador Méndez qui actualment avança els seus estudis en el programa doctoral en Sostenibilitat de la UPC, en el qual proposa un model de presa de decisions per petit i mitjans productors bovins en el marc d'un mercat de bons de carboni, trobant atributs ambientals i econòmics com a eina per a la neutralitat climàtica de el sector ramader colombià.



8 views0 comments
bottom of page