top of page

RESDIBA III - Enfortiment de capacitats tècniques per a millora del servei d'aigua i sanejament

El projecte finançat per la Diputació de Barcelona, desenvolupat durant 2016-2017, té com a finalitat enfortir les capacitats tècniques locals per a la millora de la gestió de l'Aigua i Sanejament a la Municipalitat d'Anta, Perú.



El projecte busca enfortir les capacitats tècniques de la Municipalitat Provincial d'Anta amb la finalitat de fer:

  1. Actualització del Pla Operatiu d'Aigua i Sanejament (POAS) per al Municipi d'Anta

  2. Capacitación i intercanvi d'experiències amb investigadors de UNALM-UNESCOSOST / UPC per elaborar el projecte constructiu d'una planta demostrativa per al tractament d'Aigües Residuals Domèstiques a la localitat de Izcuchaca

  3. Generar aliances estratègiques amb institucions i entitats gestores del recurs hídric (RH) per consolidar el programa de sensibilització en educació ambiental en escoles d'Anta i Olesa de Montserrat.


Situació i problemàtica de la gestió hídrica a la Municipalitat Provincial d'Anta


La població de la localitat de Izcuchaca - Anta, és atesa per la Unitat de Gestió de Serveis de Sanejament administrat per la Municipalitat d'Anta, aquesta unitat registra 2500 usuaris amb una població segons INEI 2007 de 12000 habitants, l'any 2015 s'ha registrat que la principal font de proveïment d'aigua potable Taccaco va tenir un cabal de 19 l / s actualment aquest cabal a disminuït per l'estrès hídric registrant-se un cabal de 9 l / seg.


Un factor determinant és l'antiguitat del sistema de distribució d'aigua de més de 40 anys sense cap manteniment i intervenció (no existeixen vàlvules de control). El centre comercial de la ciutat tenen el servei continu mentre que les zones perifèriques tenen restriccions del servei - només per 2 hores- i gairebé al 30% de localitats no tenen accés a l'aigua potable i es subministra en contenidors recolzat per una Motocarga. D'altra banda s'ha millorat la qualitat de l'aigua amb l'ús de clor gas, però d'altra banda s'ha incrementat l'escassetat d'aigua.


D'altra banda, l'àrea comercial no compta amb micro i macro mesura, la tarifa és plana de 1.7 US $ mensual amb una taxa de morositat del 80% i la feble consciència ambiental (no s'escatima l'ús del recurs i en molta ocasions és retingut en preses subterrànies i tancs elevats per aleshores utilitzar l'aigua per a la construcció, rentat de cotxes o simplement es malgasta a causa de desperfectes en vàlvules i aixetes).


D'altra banda, la localitat de Izcuchaca (Anta) no té tractament d'aigües residuals, les quals s'aboquen directament al riu Hatunmayo i al seu pas per la ciutat, s'evidencia desarticulació dels processos d'ordenació i planificació territorial amb la natura, denotant una vulnerabilitat alta enfront de la qualitat de l'aigua i la regulació hídrica del sistema sòl-cobertura vegetal.


Marc estratègic local i global


Unitat de Gestió prestadora dels Serveis de Sanejament de la Municipalitat Provincial d'Anta (Anta, Cusco, Perú). Emparats en el Decret Suprem que modifica el Text Únic Ordenat de la Llei General dels Serveis de Sanejament D.S. N ° 031-2008-HABITATGE, i el contingut de l'article 183 en el qual indica: en cas que el centre poblat compti amb una població de dos mil (2001) a quinze mil (15,000) habitants, la Municipalitat a través de la Gerència de Gestió Ambiental i Serveis de Sanejament, va veure la necessitat de crear la Unitat de Gestió prestadora dels Serveis de Sanejament UGEPSS - Anta, mitjançant Resolució d'Ajuntament N ° 0476-2015-A / MPA-SG expedida el 19 d'agost de l'2015. Aquesta Unitat, es troba sota l'administració de la Gerència de Gestió Ambiental i Serveis de Sanejament segons l'Organigrama aprovat sota Ordenança Municipal N ° 002-2015-MPA / A, emesa pel Consell Municipal.



En l'assistència tècnica es realitzaran les següents activitats:


I. Actualitzar el Pla Operatiu d'Aigua i Sanejament en la Municipalitat d'Anta (Poás), inclusiu i participatiu


  • Assistència tècnica per a formulació actualitzada del Pla Operatiu Poás.

  • Coordinació amb taules de concertació i consultes a la població sobre el Pla POAS


II. Contribuir amb la transferència de coneixement mitjançant capacitació a tècnics municipals en tractament d'aigües residuals amb aiguamolls de tractament, i intercanvi d'experiències amb investigadors UNALM-UNESCOSOST-UPC


  • Capacitació, intercanvi i sistematització d'experiències innovadores en tractament d'aigües residuals mitjançant aiguamolls construïts

  • Projecte constructiu del sistema de tractament d'aigües residuals domèstiques (aiguamoll construït) per a la localitat de Pichoq i la localitat de Haparquilla


III. Generar aliances estratègiques amb institucions i entitats gestores del recurs hídric (RH) per consolidar el programa de sensibilització en Educación ambiental en escoles i barris


  • Elaboració, edició, i validació de materials educatius per al "Cura de l'Aigua" a Anta i Olesa de Montserrat

  • Tallers Participatius d'institucions educatives en "Projecte Ambiental Escolar", Anta i Olesa de Montserrat


IV. Capacitació teoricopràctica en gestió integral de recursos hídrics a Barcelona


Formació teòrica-pràctica de personal tècnic de la municipalitat d'Anta i de la UNALM a la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC. Es considera intercanvi d'experiències entre la municipalitat d'Anta i l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.


Visites institucionals a Barcelona des 2016

Visites institucionals a Barcelona (22 novembre-20 desembre 2017)





16 views0 comments
bottom of page