top of page

Regions Circulars. L'Economia Circular parla local

Les regions juguen un paper transcendental per canalitzar i aterrar les polítiques sobre Economia Circular i connectar-les amb la ciutadania i les empreses. Article d'Oscar Menéndez a la revista RETAMA (nov/des 2021)


“Pensa de forma global però actua de forma local” és una idea que té el seu origen en l'activista Patrick Geddes, un urbanista escocès que va morir el 1932, el treball del qual es centrava en la planificació urbana i la idea precursora del qual va prendre forma gairebé un segle després.


Els participants a la Cimera del 92 volien posar de manifest una cosa molt senzilla, i aparentment intuïtiva. La crisi climàtica s'ha de combatre des de les grans institucions del planeta i és imprescindible l'esforç i les iniciatives d'entitats mundials com les Nacions Unides o continentals, com la Unió Europea. Tanmateix, és molt important la proximitat que representen, fins i tot en un àmbit inferior als països, les entitats més properes a la ciutadania.


En el cas d'Espanya, l'informe Situació i Evolució de l'Economia Circular a Espanya realitzat per Cotec 2019 evidencia aquesta necessitat que les estratègies posin els peus a terra: “En moltes ocasions, les estratègies es desenvolupen sense que hi hagi un diagnòstic previ , de manera que simplement es traslladen a l'àmbit regional els objectius i mesures planificades a nivell europeu o nacional. Aquesta circumstància pot debilitar la implantació de les estratègies, atès que òbvia les característiques específiques de cada regió, tant en la seva dimensió cultural, essencial per a la implicació de la població, com en les característiques del teixit productiu i en les estructures de governança necessàries per a una correcta implantació de les mesures”. És a dir, el que és local està més a prop de la realitat i pot conèixer molt millor els mecanismes per transformar-la.


L'article complet aquí.

9 views0 comments

Comments


bottom of page