top of page

Infraestructures verdes urbanes i espai públic a Amèrica Llatina i el Carib

El llibre "Disseny Ecològic: Estratègies per a la Ciutat Vulnerable. Infraestructures verdes urbanes i espai públic a Amèrica Llatina i el Carib" presenta 30 projectes d'espai públic i infraestructura verda desenvolupats a Amèrica Llatina i el Carib en els darrers vint anys, destacant el cas de de recuperació socioambiental i transformació urbanística del Morro de Moravia, coordinat per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC.


En línia amb la Visió 2025, la sèrie de publicacions Disseny Ecològic. Estratègies per a la Ciutat Vulnerable, desenvolupada per la Divisió d'Habitatge i Desenvolupament Urbà del BID, busca dimensionar els impactes de la crisi climàtica a les parts més vulnerables de

les nostres ciutats, les àrees marginals, informals, precàries, i explorar estratègies que poden ajudar a millorar la qualitat espaial i ambiental, així com la necessitat d'incrementar la resiliència als esdeveniments climàtics, l'accessibilitat als serveis urbans i les oportunitats econòmiques.


La publicació inclou una sèrie de dades i elaboracions gràfiques sobre els principals temes i oportunitats, un atles de risc i vulnerabilitat per a la ciutat informal, estratègies per intervenir a l'espai públic i l'habitatge, i un manual de disseny que presenta un catàleg de solucions arquitectòniques, tècniques, espècies vegetals i materials, per implementar respostes basades en la natura, de cost econòmic limitat, simple construcció i mantenció.


Aquest volum presenta una sèrie de casos d‟estudi i estratègies escalables i replicables enfocades al disseny de l'espai públic i la construcció d'infraestructures verdes per

millorar la qualitat dels assentaments urbans més vulnerables en els diferents contextos

de les ciutats llatinoamericanes.


Les infraestructures verdes ofereixen múltiples avantatges per millorar la qualitat de l'espai públic i augmentar la resiliència urbana dels assentaments més vulnerables. Aquestes inclouen accions per protegir, gestionar de forma sostenible i restaurar els ecosistemes naturals o modificats, abordant els desafiaments socials de manera efectiva i adaptativa i proporcionant simultàniament beneficis per al benestar humà i la biodiversitat.

A la primera part d'aquesta publicació es posen en evidència els avantatges socials, econòmics i mediambientals d'intervenir a l'espai públic a través de la natura, delineant una sèrie de criteris i estratègies d'implementació.


A la segona part, es presenten 30 projectes d'espai públic i infraestructura verda desenvolupats a Amèrica Llatina i el Carib en els darrers vint anys, distribuïts en diverses regions biogeogràfiques i inserits en contextos molt dissímils. S'inclou l'anàlisi de les condicions dels entorns esmentats, els seus principals riscos i antecedents dels projectes, les solucions adoptades, els processos de construcció i implementació,

els beneficis aportats tant ambientals com a socials i la seva evolució en el temps.


Descarregar el Llibre: Aquí

.

9 views0 comments
bottom of page