top of page

Exposició Reciclar Ciudad a Medellín

Updated: Sep 16, 2018


Durant el mes d'octubre del 2010, dins el marc de la VII Biennal Iberoamericana d'Arquitectura i Urbanisme, es va presentar al museu de la ciència Parc Explora de la ciutat de Medellín l'Exposició itinerant internacional "RECICLAR CIUTAT. Moràvia, un procés de transformació a Medellín ", organitzada per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, en col·laboració amb diferents entitats de l'administració pública, universitats locals i organismes de cooperació internacional.



El morro de Moràvia és un antic abocador de la ciutat que va arribar a tenir una alçada major als 35 metres i on van viure més de 10.000 persones en condicions d'elevada precarietat.


L'Exposició va presentar un testimoni de la història del morro, de la participació de cada un dels actors involucrats i de les estratègies ambientals i paisatgístiques utilitzades per a la seva integració dins de la dinàmica urbana de Medellín.


També va exhibir altres processos de transformació similars al de Moràvia que han experimentat altres ciutats, com el cas específic de Barcelona, ​​Espanya, amb el Jardí Botànic de Montjuïc.


L'Exposició Reciclar Ciutat és una mostra concebuda de forma molt visual i interactiva, que convida al visitant, a través de la història del morro de Moràvia, a reflexionar sobre les estratègies d'actuació en els processos de transformació de ciutat i com, per mitjà de la participació, la planificació, la gestió i l'articulació interinstitucional, tant d'entitats públiques com privades, d'universitats i de la mateixa població, es pot fomentar el desenvolupament humà sostenible.


L'objectiu de l'exposició era difondre a nivell nacional i internacional els processos socials, ambientals i urbans presents en la història de Moràvia. Els objectius específics van ser:

  • Incentivar la reflexió sobre la incidència dels processos de transformació en el Morro de Moràvia ia la resta de la ciutat.

  • Exposar els processos de transformació urbana que, a través de la gestió i la planificació, han anat articulant solucions i propostes per fomentar el desenvolupament humà sostenible.

  • Difondre la importància de l'aplicació dels processos de recuperació mediambiental a través de tecnologies sostenibles.

  • Divulgar el cas de Moràvia com a exemple d'articulació entre els diferents actors involucrats en el procés de transformació.

  • Donar a conèixer a nivell Nacional i Internacional el procés de transformació i de canvi que s'ha realitzat en el sector per la intervenció de l'Estat, l'Administració municipal, les universitats i la Cooperació Internacional i Espanyola.

  • Difondre l'exposició a altres ciutats i països amb la finalitat de fer col·lectiva l'experiència i els èxits de la cooperació entre diverses institucions i entitats amb la comunitat en les àrees econòmic financera, sociocultural i urbanístic ambiental.


L'Exposició va ser acollida durant un mes pel Parc Explora a la seva sala d'exposicions temporals, i va ser visitada per més de 3.000 persones.

Una nova versió de l'Exposició "Reciclar Ciutat. Moràvia, un procés de transformació a Medellín ", es va presentar a la ciutat de Bogotà, Colòmbia, del 01 de octubre al 15 de novembre de 2012, a la sala d'Exposicions temporals de MALOKA, centre interactiu de ciència i tecnologia més gran i important de tot el continent.




Descarrega el Catàleg de l'Expo


9 views0 comments
bottom of page