top of page

Reunió del Grup de Treball de la UNESCO PHI-LAC sobre Educació i Cultures de l'Aigua

Una delegació de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC va participar del 23 al 25 d'octubre del 2023. Durant la reunió es va acordar que la Càtedra passarà a formar part com a observador d'aquest grup i que coordinarà la realització d'un Inventari d'Hidrotecnologies Ancestrals a Amèrica Llatina i el Carib (sèrie Tècnica PHI-LAC).



El Programa Hidrològic Intergovernamental (PHI) de la UNESCO és un programa a llarg termini que ha experimentat una transformació profunda en el seu enfocament programàtic, passant d'una orientació exclusivament disciplinària (hidrològica) a una entitat multidisciplinària destinada a promoure el coneixement hidrològic mitjançant el suport a la recerca científica i programes educatius. L'augment de la presència dels components de les ciències socials, incloent-hi un major aport de qualitat i quantitat de la ciència ciutadana, ha conduït al reconeixement que les solucions als problemes mundials relacionats amb l'aigua no només són qüestions tècniques, d'enginyeria o de ciències naturals, sinó que tenen fortes dimensions humanes i socioculturals, on les ciències socials juguen un paper cada cop més rellevant.

El reconeixement que l'aigua és una qüestió de tots i que moltes de les decisions que afecten els recursos hídrics es prenen fora del sector de l'aigua ha impulsat gradualment el PHI a reforçar les oportunitats d'aprenentatge per als interessats, des de les comunitats locals fins als responsables polítics d'alt nivell.

Dins del PHI a Amèrica Llatina i el Carib (PHI-LAC), el Grup de Treball sobre Educació i Cultures de l'Aigua busca fomentar l'educació hídrica a tots els nivells, reforçar les competències professionals, tècniques i institucionals dels organismes del sector de l'aigua, promoure la comprensió dels aspectes culturals vinculats amb l'aigua, fomentar l'equitat de gènere en el sector de l'aigua i promoure la consciència sobre els temes de l'aigua mitjançant la comunicació a la comunitat. Per aconseguir-ho, es reuneix periòdicament per planificar i concretar diversos productes, com ara publicacions, seminaris i cursos, per assolir aquests objectius.




Els principals objectius del seminari sobre Educació i Cultures de l'Aigua desenvolupat a Búzios, Brasil, són:

  • Compartir, difondre i actualitzar la situació actual respecte a l'educació en matèries de recursos hídrics, ja que és un objectiu del PHI col·laborar en el desenvolupament de recursos humans responsables de desenvolupar la ciència i la tecnologia de manera innovadora, generar coneixement científic integrat a partir de diverses dades, coneixements, experiències i fets objectius obtinguts fins al moment, i compartir àmpliament aquest coneixement i implementar-lo en matèria de recursos hídrics.

  • Revisar una estratègia educativa per a l'aprenentatge de temes fonamentals per assolir la seguretat hídrica a Amèrica Llatina i el Carib, considerant que la governança eficaç dels recursos hídrics es logra amb decisions basades en ciència i tecnologia que considerin la relació de l'home amb l'aigua.

  • Buscar sinèrgies per a la formació en el context de la relació aigua residus sòlids, en particular pel que fa als microplàstics i la contaminació d'aqüífers.


En la trobada, el Dr. Jordi Morató va desenvolupar la conferència Hidrotecnologies Ancestrals com a resposta a l'emergència climàtica: ús del patrimoni cultural per al rescat del futur.


La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat passa a formar part del GTEyCA com a observador, i coordinarà amb els altres membres el desenvolupament d'un Inventari d'Hidrotecnologies Ancestrals a Amèrica Llatina i el Carib (sèrie Tècnica PHI-LAC).



Els participants de la trobada van ser:

Càtedres UNESCO:

  • Aigua, Dones i Desenvolupament, Universitat Federal d'Ouro Preto-UFOP, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil

  • Aigua i Educació per al Desenvolupament Sostenible, Universitat Nacional del Litoral, Argentina

  • Aigua i Cultura, Facultat de Humanitats i Ciències de l'Educació, Universitat de la República (UDELAR), Uruguai

  • Gestió d'Aigües Tropicals, Universitat Regional Amazònica Ikiam, Equador

  • Gestió de la Qualitat de l'Aigua Urbana: Recuperació i Reutilització, Universitat de San Pablo, Brasil

  • Drenatge Urbà en Regions de Terres Costaneres, Universitat Federal de Rio de Janeiro, Brasil

  • Gestió de Recursos Naturals, Ordenament del Territori i Protecció Ambiental / EULA Xile, i Facultat de Ciències Ambientals de la Universitat de Concepció (Xile)

  • Sostenibilitat, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Barcelona, Espanya.

Centre Cat II sota els auspicis de la UNESCO:

  • Centre Regional per a la Seguretat Hídrica (CERSHI)


Membres del Grup de Treball sobre Educació i Cultures de l'Aigua del PHI-LAC (GTEyCA)


6 views0 comments
bottom of page