top of page

Recuperació de l'Aigua a Xochimilco, Mèxic

A partir del conveni de col·laboració amb el Centre d'Investigació i d'Estudis Avançats de l'Instituto Politécnico Nacional (CINVESTAY), l'estudiant de doctorat Nury Gineth Infante està realitzant una estada de 6 mesos al laboratori del GAIA, de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC.


L'estudiant realitza l'estada de recerca des del 01 d'octubre del 2018 fins el 15 de Maig de 2019, sota la direcció de la Dra. Refugi Rodríguez Vázquez, Investigadora i Pionera de Tecnologies de Bioremediació per a la millora de la qualitat de l'aigua i el sòl a Mèxic, del Dep. de Biotecnologia i Bioenginyeria al Lab. de Xenobiòtics del CINVESTAY i del grup de Microbiologia Sanitària i Mediambiental de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.


L'objectiu de l'estada és treballar en l'optimització del tractament d'aigües residuals de la zona chinampera de Xochimilco, a través de tecnologies naturals. L'ús de solucions basades en la naturalesa (NBS) es converteix avui en dia, en una estratègia prioritària per a la UE.


Els sistemes naturals o les solucions basades en la naturalesa busquen disminuir la presència de contaminants a l'ambient, mantenint la conservació de les espècies endèmiques i dels ecosistemes, característics de la zona Chinampera.

La doctoranda Nury Gineth està treballant amb l'ús de coagulants naturals, obtinguts a partir de les llavors de Moringa oleifera. A més del seu efecte com coagulants, les llavors que s'adsorbeixen ("funcionalitzen") en materials filtrants, tenen un efecte d'inhibició sobre microorganismes patògens.


L'objectiu final del treball és disposar d'una alternativa per tractar l'aigua mitjançant un sistema natural i econòmic, i reduir la contaminació fecal en aigües utilitzades per a l'agricultura. Aquest sistema funcionaria per a la desinfecció dels efluents de sortida d'aiguamolls de tractament i biofiltres, permetent la reutilització per a l'agricultura.



11 views0 comments
bottom of page