top of page

Projecte Europeu "SURENEXUS" sobre la Gestió del Nexe Aigua-Energia-Aliments-Ecosistemes a la Regió Mediterrània


La Càtedra Unesco de Sostenibilitat del Campus UPC ESEIAAT Terrassa, coordina el projecte europeu SureNexus, que pretén garantir una transició justa del nexe aigua-energia-alimentació per a l'adaptació al canvi climàtic i el desenvolupament sostenible basat en sistemes ensamblats de natura i bioeconomia.


El projecte SureNexus, format per 15 socis de 7 països mediterranis (Espanya, Grècia, Israel, Itàlia, Marroc, Tunísia i Egipte), ha estat seleccionat pel comitè d'avaluació científica i finançat sota la convocatòria de la Fundació PRIMA, "Ús de coneixements sobre la gestió del nexe aigua-energia-aliments-ecosistemes a la regió mediterrània: des de conceptes fins a solucions pràctiques.


SureNexus donarà suport a la presa de decisions informada i basada en l'evidència per a una transició justa cap a l'adaptació al canvi climàtic i la mitigació, així com el desenvolupament sostenible que millori la implementació de l'enfocament NEXUS Aigua-Energia-Aliments-Ecosistemes (WEFE). SureNexus l'estendrà i difondrà als diferents sectors clau a escala local/regional.


Els objectius principals del projecte SureNexus són:


  • Produeix aliments saludables i suficients

  • Reduir l'ús dels recursos naturals

  • Implementar pràctiques d'agricultura regenerativa

  • Registrar un impacte mínim sobre el medi ambient


El projecte consistirà en llocs de demostració a petita escala per a prometedores solucions de transformació innovadores i n'avaluarà la productivitat i el valor per a la comunitat local, impulsant l'adopció de la tecnologia i el canvi de mentalitat. Les eines integrades es provaran en quatre laboratoris innovadors a Espanya, Grècia, el Marroc i Israel, a més de participar en el paper de la Intel·ligència Artificial (IA) i el Modelatge Computacional a SureNexus per establir una metodologia de validació i verificació transdisciplinària.




La participació de la UPC es distribueix a través de l'investigador Jordi Morató Farreras, director de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC i coordinador responsable del projecte SureNexus; l'investigador Pau Fonseca, del Departament d'Estadística i Recerca Operativa i cofundador de Polyedra.Tech, recolzat en el desenvolupament del model d'IA a implementar; Javier Álvarez del Castillo, del departament d'Enginyeria Mecànica, i els tècnics: Olga Lucia Sánchez Santander, Luis David Díaz Pérez, i Brent Villanueva Escobedo.


La resta de socis són: IRTA Catalunya, CREDA UPC, Institut Català del Suro (ICSURO), National Technical University of Athens (NTUA), Tinos Eco Lodge (ELT), AGENSO, Keren Kayemeth LeIsrael (KKL), REM Tec, Università Politecnica delle Marche (UNIVPM), Planeta, Centre Tècnic de Plastúrgia i Cautchouc (CTPC), Institut Nacional d'Investigació Agronòmica (INRA-Marroc), Société Agricole Innovante dans le Sud (Innovagrisud), Solucions de Desenvolupament Participatiu (El Mahrousa PDS).



Projecte xarxes socials


9 views0 comments
bottom of page