top of page

Casa Batlló s'uneix al Programa de Voluntaris del Patrimoni Mundial de la UNESCO

La Casa Batlló és el primer lloc d'Espanya que ha estat acceptat al programa de Voluntaris del Patrimoni Mundial de la UNESCO, ama el projecte “La restauració de la Casa Batlló, des d'endins fins més enllà dels seus murs”. El projecte es durà a terme del 12 al 23 de novembre de 2019 i comptarà amb el partenariat de l'ONG alemanya European Heritage Volunteers i amb la col·laboració de diferents entitats, entre les quals estarà la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, que recolzarà la realització dels tallers.
La Casa Batlló és un monument de Gaudí que acull i promou experiències culturals, artístiques i sensorials amb la finalitat de sorprendre, emocionar i inspirar tothom a través de l’obra de Gaudí. Aquest 2018, la Casa Batlló s’ha posicionat al número 6 dels premis Travellers' Choice, entre “els 10 millors llocs d’Interès turístic: Espanya”, que atorga Tripadvisor.


La Casa Batlló s’ha convertit en un mite de l’art, l’arquitectura i el disseny universal de tots els temps i rep prop d’un milió de visites anuals.

La visita general de la Casa Batlló inclou la SmartGuide, que permet viure una autèntica aventura del S. XX amb l’experiència immersiva de realitat augmentada. A més, la Joia de Gaudí ha estat guardonada com a Monument Històric Nacional, 1969; Bé d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya, 1987; Premi Europa Nostra per la conservació del Patrimoni, 2000; Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO, 2005; Premi IBOCC i Bureau Internacional de Capitals Culturals, 2008.


El Programa de Voluntaris en el Patrimoni Mundial de la UNESCO ha inclòs el projecte “The Restoration of Casa Batlló, from inside to beyond its walls” (“La restauració de la Casa Batlló, des d'endins fins més enllà dels seus murs”) en la seva campanya de 2019. Aquesta és la primera vegada en la història d'aquest programa que s'inclou un lloc d'Espanya. Aquest programa, iniciat l'any 2008, promou la participació de joves en diferents tasques relacionades amb la conservació, difusió, gestió i sensibilització del Valor Universal Excepcional dels bens Patrimoni Mundial.


Cada any la UNESCO accepta poc més de 50 projectes a nivell mundial d'entre més de mil bens amb possibilitats de presentar projectes, ja sigui perquè estan inscrits com a Patrimoni Mundial o en l'anomenada Llista Indicativa que inclou els aspirants a ser-ho en el futur. L'avaluació de les propostes s'ha dut a terme mitjançant un rigorós procés de selecció que busca ser representatiu de totes les regions del món i inclou bens naturals, culturals i mixts.


D'entre els 48 bens inscrits per Espanya, mai en la seva història se n'havia inclòs un en aquest prestigiós programa, per la qual cosa la Casa Batlló, un bé inscrit l'any 2005 dins de les Obres d'Antoni Gaudí, és pionera a aconseguir aquesta distinció. Aquest fet reforça el seu compromís per preservar aquest bé del Patrimoni Mundial i contribuir en la conscienciació de les noves generacions i en la formació de joves que, mitjançant aquest projecte, aprendran i contribuiran alhora en la sorprenent restauració iniciada l'any 2018.

El projecte acceptat per la UNESCO contempla la participació de 10 joves de diverses nacionalitats en diferents tasques d'aprenentatge i implementació de les tècniques de restauració i documentació que s'estan duent a terme a la Casa Batlló.


Dins de les activitats que es desenvoluparan entre el 12 i el 23 de novembre de 2019, destaquen les tasques de documentació de la Casa Batlló, un taller de restauració de trencadís, una visita especialitzada a la Casa Batlló i un taller del seu model de gestió privada. A més, s'inclouran visites a tallers dels artesans que han participat en la restauració per conèixer directament d'aquests experts les seves experiències sobre la forma en què han heretat els seus coneixements i els reptes per transmetre'ls a la següent generació. També se'ls mostraran les últimes tecnologies que s'han implementat, entre les quals hi ha les imatges tridimensionals de diferents elements arquitectònics de la Casa Batlló i les exploracions mil·limètriques de les parets de la casa per conèixer la seva composició química i física.


Aquest projecte compta amb diferents col·laboradors, entre els quals destaquen el Ministeri d'Educació i Cultura d'Espanya, la Comissió Nacional d'Espanya per a la cooperació amb la UNESCO i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb els quals s'ha aconseguit una difusió molt àmplia de la iniciativa. Per a la planificació i implementació del projecte s'ha comptat amb la inavaluable col·laboració de l'ONG European Heritage Volunteers, l'àmplia experiència de la qual en aquest tipus d'accions ha aconseguit sumar esforços per fer realitat aquest projecte, que contribueix amb la formació de capacitats entre les noves generacions i incrementa la conscienciació de la importància de la participació dels joves en la conservació del Patrimoni Mundial i la transmissió del Valor Universal Excepcional d'aquesta Obra d'Antoni Gaudí.


Hem de destacar també la participació de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat i la Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Grup de Recerca GRACMON de la Universitat de Barcelona i l'Institut Amatller d'Art Hispànic, que col·laboraran en la realització de tallers, activitats educatives i de documentació.


Els interessats a participar hauran de contactar amb el responsable de Patrimoni Mundial de la Casa Batlló i coordinador del projecte al correu amilcar@casabatllo.cat, que els transmetrà els detalls del procés de selecció de candidats. També poden dirigir-se a aquest correu les àrees de premsa interessades a tenir més informació del projecte per realitzar entrevistes o brindar més informació que contribueixi a una difusió internacional més àmplia d'aquesta excepcional iniciativa.


170 views0 comments