top of page

Projecte AQUARISC: Taller d'Ecotecnologies 2018


Treballant per la gestió d'aiguamolls en conques proveïdores d'aigua a Colòmbia. Les estratègies d'ecotecnologies van ser socialitzades a finals de setembre al Seminari Taller sobre Ecotecnologies, al qual van assistir prop de 150 persones i que va liderar la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat (Universitat Politècnica de Catalunya), en el marc del projecte AQUARISC.



Així es va donar a conèixer en el marc del Taller d'Ecotecnologies, un esdeveniment de 3 dies sobre ecotecnologies, que es va dur a terme a la ciutat de Popayán i a la subconca del riu Piedras de la "vereda" Quintana de Popayán.




En primer lloc es va dur a terme una jornada de reconeixement de les zones estratègiques de conservació, que va comptar amb la participació de l'empresa de Acueducto y Alcantarillado de Popayán, al capdavant del seu gerent, Enginyer Leonardo Orozco, i la Doctora Liliana Recamán, Cap de la Direcció Ambiental de la Fundació Rio Piedras. Durant l'activitat es van identificar alguns llocs, on es realitzaran intervencions puntuals per poder gestionar les zones humides de manera que millori la qualitat de l'aigua del sector.



"L'objectiu és començar a treballar amb aquest riu que és un dels principals afluents que assorteix d'aigua a la capital caucana, per tal de millorar la seva conservació, reduir contaminants i reutilitzar l'aigua de pluja amb abocaments perquè arribi directament al riu i no es malgasti, ja que els aiguamolls de tractament i les llacunes són essencials per a la potabilització i sanejament", va assegurar Jordí Morató, coordinador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.


Per la seva banda, Libardo Gurrute, líder social i membre de Fundació Rio Piedras, va agrair la feina del projecte AQUARISC en aquest front, ja que contribuirà als esforços que ha vingut fent la fundació en aquesta zona "Agraïm la intervenció que farà el projecte AQUARISC en aquest aiguamoll,entre tots hem de preservar les prop de 6.600 hectàrees que conformen aquest lloc. Encara que generalment en moments de poca pluja hem mantingut la llera del riu, el 2013 vam haver de connectar fonts alternes, a causa de la forta sequera ", va puntualitzar Gurrute.


D'altra banda, la comunitat assentada en la subconca d'aquest sistema de proveïment va mostrar tot el seu suport al projecte i van reconèixer que "el futur sostenible i la cura de l'aigua és fonamental per a la preservació del planeta i les generacions futures", així ho va manifestar el senyor Mariano Volverás, Indígena del Cabildo Quintana i propietari d'un dels predis limítrofs.


"Entre les accions a emprendre estan les rondes hídriques, la restauració ecològica d'aiguamolls i la implementació de franges amortidores", va assegurar l'investigador principal de AQUARISC, Samir Joaqui Daza.



El projecte Vulnerabilitat i Risc en Sistemes d'Aigua potable- AQUARISC, que s'executa en el Departament del Cauca a Colòmbia, treballa per la gestió dels serveis ecosistèmics d'aiguamolls en conques dels rius que proveeixen als aqüeductes dels municipis beneficiaris amb aquesta iniciativa. El procés està sent liderat per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat (Universitat Politècnica de Catalunya), institució aliada del projecte.


Ecotecnologies, tècniques amigables amb el medi ambient

El Seminari va abordar les ecotecnologies per a la transformació de bones pràctiques, la recuperació de zones urbanes degradades, la gestió d'aiguamolls de tractament per a la descontaminació, l'economia circular en l'agricultura i els negocis inclusius i sostenibles.


La jornada acadèmica va comptar amb la presència de diversos conferenciants internacionals com el brasiler Heraldo Peixoto, de la Universitat Federal de Bahia, que va relatar i va donar un panorama de la Gestió Sostenible dels Recursos Hídrics al Brasil.



Les ecotecnologies són un conjunt de tècniques aplicades que garanteixen l'ús dels recursos naturals de manera neta, integrant els camps d'estudi de l'ecologia i la tecnologia. El seu objectiu és satisfer les necessitats humanes minimitzant l'impacte ambiental, a través del coneixement de les estructures i processos dels ecosistemes i la societat. Es considera ecotecnologia a totes les formes d'enginyeria ecològica que redueixen el dany als ecosistemes, adopta fonaments permaculturals, holístics i de desenvolupament sostenible, a més de comptar amb una orientació de minimització d'impacte en els seus processos i operació, reduint la petjada ambiental.


En finalitzar l'esdeveniment, es va concloure que per a un ús efectiu de les ecotecnologies és fonamental el treball mancomunat amb les comunitats. "La idea és generar capacitats instal·lades al territori i per això aquestes accions són destinades a les comunitats, perquè són beneficioses a nivell social, ambiental, cultural i econòmic", ha puntualitzat Jordi Morató.


Cal recordar que AQUARISC és un projecte de la Governació del Cauca, finançat amb recursos del fons de Ciència, Tecnologia i Innovació del Sistema General d'Regalías- SGR i operat per la Universitat del Valle; amb suport del Grup d'Estudis Ambientals de la Universitat del Cauca - GEA i el Centre Regional de Productivitat i Innovació del Cauca - CREPIC.




Sessió pràctica sobre el terreny.

Dr. Prof. Heraldo Peixoto.

Director UNESCOSOST Bahia, Bahia-Brasil.























Fotografies: Arxiu UNESCOSOST / Project AQUARISC


Més Info: AQUARISC

15 views0 comments
bottom of page