top of page

Vinculació de la Càtedra UNESCO amb la Universidad Autónoma Indígena Intercultural (UAIIN)


La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC es va reunir el passat 30/8/2023 amb representants i tècnics de la Univ. Autònoma Indígena Intercultural (UAIIN), amb el propòsit d'enfortir els territoris indígenes a través de projectes de transformació socioeconòmics i ambientals.



La UAIIN del Consell Regional Indígena del Cauca-CRIC, és una institució d'educació pròpia de caràcter especial comunitària, pensada i creada per i per a les comunitats en el marc del Sistema Educatiu Indígena Propi (SEIP). Les seves accions i els seus propòsits s'emmarquen en l'exercici de govern propi, en l'experiència educativa del Consell Regional Indígena del Cauca (CRIC) a través del Programa d'Educació Bilingüe Intercultural i els diferents programes del CRIC, que d'acord amb les comunitats i les autoritats ha realitzat processos de formació pràcticament des del 24 de febrer de 1971.


La UAIIN ha estat ratificada mitjançant diversos mandats i resolucions produides per les Autoritats indígenes als Congressos i Juntes Directives, des del 1971 fins al 2018, se n'ha estructurat el funcionament a partir dels components polític organitzatiu, pedagògic i administratiu en correspondència amb la política de l'educació pròpia en el marc del SEIP, d'acord amb els mandats de les autoritats indígenes. L'any 2018 és novament confirmada la seva creació per part de les cent vint-i-sis Autoritats Tradicionals dels resguards i cabildos indígenes que conformen el Consell Regional Indígena del Cauca – CRIC.


La concepció d'educació com a resultat de l'acció política i col·lectiva ha portat a la reflexió i la identificació d'una educació comunitària, que assumeix l'educació com un procés integral, progressiu i permanent al llarg del cicle vital, en què intervenen la família, l'autoritat espiritual, la comunitat, les autoritats culturals i polítiques, i que reflecteix les capacitats organitzatives, on es manifesta que la responsabilitat no és exclusiva del mestre i l'escola, sinó de tota la comunitat.

La reflexió sobre la mobilitat del pensament per a la construcció del sentir- saber-pensar-fer, exigeix pensar que els espais educatius han de correspondre a la dinàmica social, a la mobilitat de la memòria per fer circular el pensament col·lectiu i enfortir el procés comunitari, per al qual els estudiants han de formar-se. No modelar la passivitat als nens, en canvi potenciar-ne la creativitat i l'esperit de llibertat.


La confluència de diversos pobles a les dinàmiques del CRIC és també una realitat que qüestiona el sorgir del coneixement d'una presumpta i única font segons el cànon eurocèntric; en canvi afirmem que hi ha diversitat de savieses i coneixements als diferents Continents fonts de cultures i espais on es recrea, construeix i comprèn les situacions de la vida i les problemàtiques humanes per resoldre.


Aquestes dinàmiques fan que la universitat indígena es vagi configurant com una institució pròpia, amb visió intercultural, en la seva responsabilitat de visibilitzar discursos i pràctiques que històricament han estat excloses degradant la condició de molts grups humans.


Més informació: Aquí


L'objectiu de la col·laboració de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC amb la UAIIN-CRIC és preparar conjuntament un projecte de transformació que pugui abordar els reptes socioeconòmics i ambientals als territoris indígenes del Cauca, a Colòmbia.






9 views0 comments
bottom of page