top of page

Trenzando la Paz. Líder de la Comunitat d'Artesans Zenú visita Barcelona

Ruth Mary Vega, una de les líders de la comunitat d'artesans Zenú a Colòmbia, ha visitat la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, en el marc del 1er Fòrum sobre Patrimoni Cultural, Biodiversitat i Resiliència.



Ruth Mary Vega representa CORPOMEXION, entitat on es troben agremiades més de 600 famílies d'artesans de l'ètnia Zenú, del departament de Còrdoba -Colòmbia, i amb una experiència de 10 anys de treball en la consolidació d'estratègies de Resiliència i Desenvolupament mitjançant la artesania.


Durant la visita, la líder ha realitzat una presentació sobre l'estratègia OVOP per a la protecció del patrimoni cultural zenú, a partir del desenvolupament de l'artesania amb canya fletxa. També ha presentat el Pla de Treball Conjunt per promocionar l'artesania Zenú a Europa, a través de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, mitjançant la nova pàgina de e-commerce.


La línia de Patrimoni Cultural Immaterial de la Càtedra, compromesa amb el rescat de les tradicions ancestrals del litoral carib i el benestar socioambiental del poble Zenú, contribuirà a la creació de la cadena de valor dels productes artesanals que permeti garantir l'ús de materials biodegradables i tècniques tradicionals de coloració.


En una aliança interinstitucional amb l'oficina de cooperació internacional de la Governació del Departament de Còrdoba, el programa OVOP de Colòmbia (JYCA, Agència de Cooperació internacional del Japó), el SENA, l'oficina conjunta UNESCOSOST-Montería amb la Univ. de Còrdoba , el Màster en Ciències Socials de la UniCordoba i Corpomexión, es busca consolidar la primera taula departamental per crear les estratègies que permetin als artesans impulsar les vendes i comercialització dels seus productes a mercats internacionals.


Trenant LA PAU. Teixiduria Zenú. "Moda, Identitat i Tradició".

El secret de les artesanies en canya fletxa està en el teixit de la trena, ofici exercit en major proporció per dones, pertanyents a la comunitat indígena Zenú, un art ancestral heretat generació rere generació. Els patrons o tipus de trena van ser desenvolupats a partir de la creativitat i habilitats d'aquestes teixidores. Així durant el procés, es sumen la recol·lecció, l'assecat i triturat, tasques fonamentals per a un bon resultat.


Indígenes zenúes per segles li han donat vida al tradicional barret "vueltiao", originat pel costum ritual de dones indígenes que li regalaven al seu company el barret com a símbol d'unió. El barret va sorgir de la necessitat de protegir-se del sol durant les llargues jornades de treball. Amb el temps, aquesta pràctica va ser reconeguda com un ofici artesanal que ha estat transferit generació rere generació.



Un producte 100% natural que els últims anys ha pres noves formes a través de diferents dissenys inspirats en la cultura amfibia Zenú.

Les artesanes trenen dibuixos o "pintes", plasmant símbols propis de la cultura Amfibia Zenú, estretament lligats amb la natura. La seva qualitat depèn dels parells de fibra trenats i varien entre 7 i 27 parells.



Tuchín és el municipi que pertany al resguard Zenú al departament de Còrdoba, Colòmbia, que basa la seva economia en l'ofici artesanal de l'art de teixir en canya fletxa. Avui els "tuchineros" exploren noves formes i possibilitats en la producció de les seves artesanies, convertint-les en exclusives peces i accessoris per a l'ús personal i la llar.



Més info: eCommerce

10 views0 comments
bottom of page