top of page

Oaxaca, baluard del Patrimoni Cultural Immaterial

Updated: May 22, 2022

El passat 30 de maig es va a presentar a Barcelona l'exposició Oaxaca, poètica Visual. La trobada va estar acompanyada de gastronomia, art i cultura.



Imágenes de la web


Terrasa, 4 de juny


Una de les sis línies de treball que UNESCOSOST ha definit com a estratègica en el marc de la sostenibilitat, és la de Patrimoni Cultural Immaterial. Els projectes d'intervenció de l'equip d'investigadors estan presents a Mèxic, el Perú i Colòmbia.


Parlem amb Miguel Vives, curador de l'obra denominada, Oaxaca, poètica visual, i la seva vinculació amb la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.


Quina és la proposta d'Oaxaca, poètica Visual?


La proposta retrata el patrimoni cultura d'Oaxaca d'una manera no folklòrica. La idea principal va consistir a exposar en fotografies el patrimoni cultural de Oaxaca a l'estranger prenent com a base la gastronomia. L'artista Blanca Charolet es deriva cap a la beguda i el procés de cultiu de l'atzavara i del mateix mexcal i Rosario Camus abasta els ingredients de la gastronomia tradicional oaxaqueña.


Parla'ns de la riquesa cultural d'Oaxaca i el seu abordatge en aquesta exposició des de la gastronomia


La gastronomia en termes generals és un patrimoni cultural immaterial. Un coneixement intangible però molt ampli i important, culturalment parlant, sobretot per a cada poble. En concret la gastronomia de Oaxaca és molt àmplia, és la més rica de Mèxic perquè allí viuen divuit grups ètnics diferents i setze línies lingüistiques diferents. Per tant, és un gresol de cultures perquè té tradicions diferents que aborden variats ingredients de diferents maneres. Fins i tot també cal esmentar que Oaxaca a més és un lloc amb vuit diferents microclimes, la qual cosa també afavoreix la gastronomia. En aquest cas, abordem la de les valls centrals d'Oaxaca i la vinya tradicional destil·lada d'aquesta regió.

Quina és la vinculació entre la proposta artística i la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat?


Com a col·laborador de la Càtedra UNESCO i de la vinculació que aconseguim amb Casa Mèxic a Barcelona, vem decidir portar l'exposició a aquesta ciutat. La invitació la rebem del director de la Càtedra, el professor Jordi Morató. Una vegada aconseguim concretar el projecte, convidem a les fotògrafes mexicanes Rosario i Blanca perquè en fessin part. Elles viatgen a Oaxaca i es decideixen per la proposta gastronòmica que vincula el patrimoni cultural immaterial d'Oaxaca.

7 views0 comments
bottom of page