top of page

Life GreenAdapt - Adaptació dels abocadors als desafiaments del canvi climàtic


A mesura que augmenten les temperatures globals i el món experimenta més episodis de clima extrem, l'adaptació al canvi climàtic i un ús més eficient dels recursos naturals són cada vegada més necessaris. El juliol de 2021 es va posar en marxa el projecte LIFE GREEN ADAPT de 42 mesos de durada, amb un pressupost de 3 milions d'euros finançat en un 55% per la Unió Europea. El projecte augmentarà la resiliència de les infraestructures de residus de la UE al canvi climàtic mitjançant la implementació de solucions ecològiques i basades en la naturalesa (NbS). El projecte compta amb un total de 7 socis amb base a Espanya, Dinamarca, Països Baixos i Eslovènia i està liderat per AIMEN a Espanya.


El projecte es centra a desenvolupar NbS per abocadors i reduir la contaminació que produeixen quan es veuen afectats per condicions climàtiques extremes, com ara incendis i inundacions. LIFE GREEN ADAPT demostra la capacitat de NbS per gestionar inundacions sobtades i escorrenties causades per fortes pluges i prevenir incendis i explosions causats per sequeres i onades de calor inusuals.


El maig del 2022, els socis del projecte LIFE GREEN ADAPT van visitar el lloc de demostració dirigit per Xiloga a As Somozas, a Galícia, nord-oest d'Espanya, i van poder veure l'important progrés que s'ha aconseguit des de l'inici del projecte. El canvi més notable va ser el desenvolupament de nous biotecno-sòls que ara cobreixen l'abocador. La visita va ser la primera reunió amb el monitor del projecte Neemo, que va verificar el progrés del projecte davant dels compromisos que havien fet els socis.


Els biotecnosòls són un exemple de l'economia circular en acció: fets de deixalles de l'abocador, els biotecnosòls augmenten la qualitat del sòl en augmentar el subministrament de nutrients i millorar l'estructura del sòl.



A més d'això, s'està construint un conjunt d'aiguamolls innovadors per al tractament de lixiviats contaminats de l'abocador i les aigües d'escorrentia al lloc. Aquests proporcionaran aigua de qualitat, millorant la reutilització de l'aigua, per exemple, per al reg d'abocador, i seran aptes per a l'abocament segur al medi ambient.


Totes les solucions desenvolupades en el projecte s'han seleccionat per demostrar el potencial de NbS i verificar el seu rendiment en un escenari d'abocador a escala real. LIFE GREEN ADAPT està donant suport a la transició cap a una economia eficient amb els recursos i baixa en carboni reduint el consum d'aigua i les emissions de gasos d'efecte hivernacle al sector dels residus. La replicabilitat i la transferibilitat seran aspectes clau del projecte LIFE GREEN ADAPT. El projecte implicarà les parts interessades clau, inclosos els usuaris finals potencials, els responsables polítics i els inversors, i abordarà la co-creació de les solucions desenvolupades durant el projecte perquè siguin adequades al propòsit.


A finals de maig es va presentar una visió general dels objectius i resultats del projecte en aquest seminari web: https://youtu.be/9-yKB-EhctI


Els projectes contribueixen a una economia resilient al clima, eficient en els recursos i baixa en carboni, alineada amb el Pla d'Acció per a l'Economia Circular Europea, el Pacte Verd, l'estratègia de la UE sobre l'adaptació al canvi climàtic i el Full de Ruta per a una Europa eficient amb els recursos, entre d'altres.


Coordinadora del projecte, Luz Herrero del Centre Tecnològic AIMEN, va dir:

"Va ser fantàstic veure els avenços que s'han fet en tan poc temps al jaciment de demostració d'As Somozas, especialment la creació dels biotecnosols que ara cobreixen gairebé tot el jaciment. Aquests sòls tindran un paper essencial en adaptació al canvi climàtic, ajudant a refredar l'abocador i prevenir incendis durant les temperatures extremes, així com prevenir els despreniments de terra després de pluges intenses". Es pot veure a Luz mostrant el progrés a la visita del lloc de l'abocador aquí: https://youtu.be/Eh5f7EndzcA


Més informació: Descarrega el butlletí


Estadístiques clau:

El projecte pretén:

  • Evitar 1.065 m3 de vessaments d'aigua contaminada/any

  • Posar 21.300 m3 d'aigua a disposició dels cursos d'aigua naturals per augmentar la resistència a les inundacions, disminuint la temperatura de l'abocador. Amb l'ús d'aquesta aigua tractada, també es reduirà el consum d'aigua dolça en 21.300 m3

  • Estalviar 116.702 tCO2 eq per any

  • Estalviar 200-500.000 € en tractaments de lixiviats

  • Recuperar 27.507 t de residus cada any


Més informació sobre els socis:

Els 7 socis de LIFE GREEN ADAPT tenen seu a Espanya, Dinamarca, Països Baixos i Eslovènia i estan liderats per AIMEN a Espanya.


· XILOGA, la principal empresa gallega de gestió de residus no perillosos, és l'usuari final que adopta les solucions LIFE GREEN ADAPT i comercialitzarà els biotecnosols per a altres gestors de residus, propietaris d'abocadors o administracions públiques interessades en la valorització de residus i la bioremediació de sòls. .


· LIMNOS, una empresa de solucions d'eco-remediació centrada en la restauració i protecció del medi ambient, que comercialitzarà el disseny i l'enginyeria de NbS.


· FACTOR, consultoria especialitzada en el càlcul d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i l'estudi de la vulnerabilitat al canvi climàtic, que comercialitzarà serveis d'avaluació de riscos i vulnerabilitats a les administracions públiques encarregades d'infraestructures de residus/aigua i serveis públics interessats a implantar NbS.


· ISLE, una consultora global i independent de tecnologia i innovació especialitzada en tecnologia neta i consultoria empresarial, que oferirà serveis d'intermediació i matchmaking de solucions NbS als desenvolupadors de NbS per accelerar el co-desenvolupament i l'adopció del mercat de les seves solucions.


· AIMEN, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat d'Aarhus es beneficiaran d'incloure la PI generada a la seva cartera de PI per explotar-la mitjançant el model de negoci òptim (p. ex., llicències) i utilitzaran el coneixement del projecte en noves activitats d'R+D i formació.



13 views0 comments
bottom of page