top of page

Investigadors al Brasil celebren Instagram Live sobre COVID-19

Updated: May 27, 2020

En aliança amb el Programa d'Extensió Online del ICTI (Institut de Ciència,Tecnologia i Inovação) de la Universidade Federal da Bahia i la col·laboració amb el Painel Salvador de Mudança do Clima, #UNESCOSOST va realitzar una trobada virtual sobre COVID-19: Energia i Medi Ambient.


Barcelona, 25 de maig


Les professors Maiana Matos i Alex Pires, de laUniversidadeFederal dóna Badia (el Brasil), van compartir el passat 21 de maig una trobada per les xarxes socials de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, en la qual van analitzar les perspectives delCOVID-19en temes de sostenibilitat, específicament en temes d'energia i medi ambient.


Conclòs la trobada, els investigadors van compartir algunes reflexions a partir de l'intercanvi que van mantenir en Instagram i que UNESCOSOSTcomparteix a continuació:


Perquè és important analitzar laCOVID-19des de la perspectiva de l'energia i el medi ambient?


És important que la societat entengui que d'una banda la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic poden intensificar l'aparició de malalties zoonòtiques (transmeses d'animals a homes), com, per exemple,MERS, Ébola,SARS,ZikaiCOVIDi, d'altra banda, és rellevant entendre el paper de les energies renovables en l'adaptació i la mitigació de l'ocurrència d'esdeveniments extrems i pandèmies.


Quins són els punts que com a investigadors li agradaria assenyalar de manera conjunta a partir de l'Instagram Live?


La pèrdua de biodiversitat crea oportunitats perquè els patògens es propaguin de la vida silvestre a les persones amb major facilitat. Segons l'IPCC, existeix evidència la qual indica que les epidèmies de malalties seran més freqüents amb el canvi climàtic.


Durant la pandèmia, és possible registrar una millora en la qualitat ambiental (aire, aigua i presència d'animals, entre altres) en algunes ciutats a causa de la reducció del trànsit d'automòbils, la qual cosa afecta el funcionament de les indústries. No obstant això, les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle no es van reduir amb la pandèmia, ja que fins avui no es registren canvis estructurals en la mena de generació d'energia, els tipus de transport i les conseqüències en la desforestació.


Concloem, a més, que les economies posteriors a la pandèmia és necessari es reconstrueixin de manera més sostenible per mitjà d'ocupacions verdes i polítiques que promoguin la descarbonització i la transició accelerada de les energies renovables i netes.


Finalment, la Càtedra UNESCO DE Sostenibilitat continuarà realitzant diverses anàlisis relacionades amb el moment actual de la pandèmiaCOVID-19i la seva relació amb temes de sostenibilitat.

5 views0 comments
bottom of page