top of page

Cimera UN-Water sobre aigües subterrànies 2022: side-events previs a París.


En el marc de la Precimera de la Cimera ONU-Aigua sobre Aigües Subterrànies 2022, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC participa en l'organització del side-event “Repensar la gestió sostenible de les aigües subterrànies: coneixements i tècniques ancestrals com font inspiradora d'innovació”, el 6 de desembre del 2022.


L'esdeveniment organitzat per la Xarxa Global de Museus de l'Aigua (WAMU-NET) consta de 3 activitats:

  1. Una sessió temàtica destinada a repensar la gestió sostenible de les aigües subterrànies

  2. Una exposició sobre coneixements i tècniques ancestrals com a font inspiradora d¿innovació

  3. Una visita de camp al Museu dels Egouts de París


Totes les activitats tindran com a objectiu fomentar el debat entre els participants de la Cimera sobre les preguntes següents: com poden les pràctiques ancestrals de gestió d'aigües subterrànies i les tècniques heretades per a la recol·lecció d'aigua de pluja poden inspirar els responsables polítics i les institucions a abordar els actuals desafiaments de sostenibilitat dels usos de les aigües subterrànies? Quines lliçons ofereixen aquestes pràctiques de gestió i coneixements pràctics per a la futura planificació de la resiliència?


Descarregueu el programa de l'esdeveniment paral·lel: Aquí


El side-event va tenir lloc de 12.00 a 13.00 hores, a la sala XI de la UNESCO París, el dia 6 de desembre del 2022. Al moment de l'esdeveniment, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat participa com un dels dos únics Keynote-speakers, a través de la xerrada desenvolupada pel prof. Jordi Morató: Hidrotecnologies ancestrals per a l'emergència climàtica. Usar el passat per rescatar el futur”.


A la presentació es van tractar els temes següents:

  • Ús d'hidrotecnologies ancestrals a l'adaptació climàtica

  • Desenvolupament de Sistemes Socioecològics, Tècnics i Culturals (SET) i reducció de la vulnerabilitat

  • Coneixement ecològic tradicional (TEK) i SbN

  • Es presenten dues hidrotecnologies antigues, el cas Amunas (Perú) i el cas Zenú (Colòmbia). El cas Zenú es presenta com a exemple del NEXUS quàdruple.

  • Finalment es presenta el projecte SURENEXUS

  • La Keynote tanca presentant la Conferència Internacional sobre Hidrotecnologies Internacionals, que tindrà lloc del 16 al 17 de febrer a Barcelona.

Missatges clau

  • Els sistemes ancestrals de gestió d‟aigües subterrànies ofereixen lliçons per a la planificació futura de la resiliència

  • L'ús d'aigües subterrànies per al desenvolupament humà pot combinar noves tecnologies i coneixements ancestrals/indígenes relacionats amb els usos, la recàrrega i el patrimoni de les aigües subterrànies.

  • Es promou encara més la participació activa i la implicació de les comunitats locals en el seguiment de la quantitat i la qualitat de l'aigua subterrània a través de museus i institucions de l'aigua.

  • Activitats educatives sobre usos sostenibles de l'aigua i noves exposicions permanents i temporals sobre la història de la gestió de les aigües subterrànies contribueixen a sensibilitzar l'opinió pública


Els missatges clau que es transmetran als responsables polítics, les institucions i els administradors de museus se centraran a enfortir més programes educatius de sensibilització sobre l'aigua, aprendre de les pràctiques passades i de la història de l'aigua per fomentar una gestió més previsora de les aigües subterrànies i fomentar la creació de nous museus de laigua i centres dinformació sobre aqüífers a tot el món.


Reunions de Treball

L'equip de treball de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, que va viatjar a París (Jordi Morató i Olga Lucia Sánchez), va fer un taller amb el professor Nicola Tollin de la Universitat del Sud de Dinamarca -SDU- a Dinamarca, per consolidar la clau estratègica punts per al PHI-IV que seran presentats en una propera reunió (data per determinar), amb el director de la Divisió de l'Aigua de la UNESCO París. La idea és com la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat i la Càtedra UNESCO de la SDU, juntament amb la nova xarxa UNITWIN “Xarxa Internacional sobre Aigua i Assentaments Humans Resilients”, col·laboraran amb el PHI-IV, identificant els principals productes (outputs) del Pla Operatiu del PHI-IV per desenvolupar la implementació d'accions estratègiques.


D'altra banda, es van desenvolupar diferents trobades organitzades per José Luis Martín Bordes, col·laborador de la Càtedra UNESCO, per tal de preparar la Conferència Internacional sobre Hidrotecnologies Ancestrals, que se celebrarà a Barcelona, el proper febrer de 2023.




3 views0 comments
bottom of page