top of page

Actualització de COVID-19: Podem predir avui la propagació de la transmissió?

Noves troballes de diferents investigadors semblen indicar la transmissió comunitària de COVID-19 en àrees amb temperatura mitjana entre 5-11ºC, combinades amb baixa humitat. Necessitem seguir l'evolució durant les properes setmanes a les regions d'Amèrica Llatina per confirmar o modificar aquesta predicció.


L'impacte d'un brot de COVID-19 a Amèrica Llatina i el Carib podria ser considerable, amb la possibilitat que els serveis de salut es vegin sobrepassats per les demandes massives d'atenció hospitalària, particularment de serveis especialitzats i cures intensives.


La regió té fortaleses i debilitats quan es tracta de lluitar amb la propagació de virus.

Entre les fortaleses destaquen el temps i les lliçons adquirides els últims tres mesos. S'han pres a temps decisions dràstiques i s'han establert mesures estrictes de control per la majoria dels governs. L'estructura demogràfica també ajuda, amb poblacions predominantment joves, cosa que en principi hauria de tendir a reduir el nombre de casos aguts. La OPS ha recomanat que els països intensifiquin els seus plans de preparació i resposta enfront de la COVID-19 en previsió de l'aparició de nous casos, i constata que, durant diverses setmanes, els països de les Amèriques s'han estat preparant per a la possible importació de casos d'COVID-19. Un fort èmfasi en aturar la transmissió continua sent un objectiu important al temps que reconeix que la situació pot variar d'un país a un altre i requerirà respostes personalitzades ".


La clau per abordar la COVID-19 no és centrar-se en prevenir la seva inevitable arribada, sinó més aviat en restringir adequadament la seva propagació. Una resposta adequada implica tenir recursos disponibles suficients: enfortir la vigilància, capacitar els serveis de salut, prevenir la propagació i mantenir els serveis essencials per frenar la transmissió i salvar vides.

No obstant això, la regió enfronta la pandèmia amb diverses deficiències. El problema més greu és que molts dels sistemes de salut de la regió no tenen la infraestructura i els recursos necessaris per fer front a la ràpida propagació del virus. Tots els sistemes de salut aspiren a una cobertura universal, però en la pràctica la majoria ofereix només una cobertura parcial, com ho deixa clar un informe fet el 2019 per la London School of Economics. Només Costa Rica i Uruguai compleixen amb la recomanació de l'OMS, que els països d'ingressos mitjans i mitjans-alts inverteixin el 6% del seu PIB en atenció mèdica. A causa de les característiques de la malaltia, que té una baixa taxa de mortalitat però és altament contagiosa, es requereixen llocs apropiats no només per tractar els pacients sinó també per aïllar-los. En molts països, hi ha una greu escassetat en termes no només d'infraestructures hospitalàries, sinó també en nombre d'habitacions d'aïllament per infeccions transmeses per aire. Els primers resultats d'un article pre-publicat per Sajadi et al. que examina la influència dels factors ambientals en la COVID-19, i determinar si el clima podria ser un factor en la propagació d'aquesta malaltia, mostra una propagació comunitària significativa en ciutats i regions al llarg del corredor 30-50º N' amb patrons climàtics consistentment similars, amb temperatura mitjana entre 5-11ºC, combinades amb baixa humitat específica (3-6 g / kg) i absoluta (4-7 g / m3). La distribució de brots significatius a la comunitat al llarg de latitud, temperatura i humitat restringides són consistents amb el comportament d'un virus respiratori estacional.


Mitjançant l'ús de models climàtics, és possible predir les regions amb major risc de propagació comunitària significativa de COVID-19 durant les próceres setmanes, el que permetria concentrar els esforços de salut pública en vigilància i contenció.

Aquests models permetrien explorar preguntes com ara quines són les regions llatinoamericanes amb major risc i per quant temps i, per tant, on intensificar la vigilància a gran escala i endurir les mesures de control per evitar la propagació. Finalment, la pandèmia de coronavirus hauria de ser un recordatori del vital que és l'aigua per a les nostres vides. Aquí es poden descarregar dos informes interessants sobre aigua, sanejament, higiene i tractament d'aigües residuals: Informe AEAS. COVID-19. Aigua i Sanejament. Informe OMS. Aigua, sanejament, higiene i gestió de residus per a la COVID-19.

16 views0 comments
bottom of page