top of page

L'organització social impulsa la sostenibilitat de l'Aigua

Updated: Mar 22, 2019

En el marc de la celebració del #DiaMundialdelAigua, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat (UNESCOSOST) de la Universitat Politècnica de Catalunya, destaca la seva participació a l'interior de l'Observatori de l'Aigua de Terrassa




Terrasa, 22 de març de 2019


La governança de l'aigua és un assumpte de construcció social que s'aconsegueix amb la participació activa de la comunitat amb valors de sostenibilitat en l'aprofitament del líquid vital. En aquest sentit, l'Observatori de l'Aigua de Terrassa és un projecte innovador "la funció principal és la d'exercir control social sobre la gestió del recurs, crear una nova cultura de l'aigua per a la ciutadania, elaborar propostes a nivell polític i, per descomptat, participar en la seva governança "assenyala Juan Martínez, President de l'Observatori i professor-col·laborador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.


L'Observatori va ser creat per l'administració pública com a resultat del procés de remunicipalització de l'aigua després de 75 anys d'haver estat gestionat per l'empresa privada. Està format per trenta persones distribuïdes entre els representants del govern de la ciutat de Terrassa, els grups polítics, els actors econòmics i la ciutadania. No obstant això, "sota l'esquema de motors", segons explica Martínez, hi han grups de treball que impulsen els objectius de l'Observatori i es vinculen de manera lliure i oberta al projecte. Dins d'ells, hi ha la Taula Recerca, formada per acadèmics, investigadors i treballadors, els quals col·laboren per a la generació de coneixement i capacitats locals. De la mateixa manera, hi ha altres motors del projecte com són la Taula Educació i la Taula de l’Aigua de Terrassa, aquesta última a càrrec de la ciutadania.


Per la seva banda, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, ingressa a l'Observatori a través de la seva vicepresidenta, Beatriz Escribano, qui a més exerceix com a professora de la Universitat. "La referència dels valors de sostenibilitat és el valor afegit que UNESCOSOST aporta a l'Observatori", assenyala Beatriz. La seva visió des de la perspectiva de gènere, li dóna participació a l'Observatori des de la dona, la ciència i la tecnologia.


En l'actualitat el projecte es troba en la seva fase de constitució legal, definició de l'estructura organitzativa i presentació del pressupost. A més, els actors involucrats es troben aterrant el mecanisme per a la generació de productes en la presa de decisions, com són els indicadors i la gestió de la informació, la metodologia per al control social i la promoció de la cultura de l'aigua al voltant dels objectius del projecte.


En definitiva, un dels èxits més importants a dia d’avui de l'Observatori de l'Aigua de Terrassa, consisteix a treballar al voltant dels valors democràtics com a eix fonamental per a la governança de l'aigua.

25 views0 comments
bottom of page