top of page

Museu Viu de l'Aigua de WAMUNET (UNESCO-PHI) al Massís Colombià

La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, dirigida pel Dr. Jordi Morató, s’encarregarà de la creació del Museu Viu de l’Aigua de WAMUNET (UNESCO-IHP), coordinant i articulant totes les accions necessàries entre la Governació del Cauca, la CRC i WAMUNET. La idea és presentar el projecte a la COP16 que es desenvoluparà a finals d'octubre del 2024 a Cali, Colòmbia.



Membres de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC van visitar el Massís Colombià el setembre de 2024, conjuntament amb la Governació del Cauca, la CRC i l'Alcaldia de San Sebastián, parlant amb les diverses comunitats de la zona, incloent-hi comunitats indígenes i pageses.



El Marc Global de Biodiversitat de Kunming-Montreal estableix com un dels seus objectius "que la integritat, connectivitat i resiliència dels ecosistemes es mantinguin, millorin o es restaurin...". Els ecosistemes d'aigua dolça són vitals per a la supervivència i el benestar dels éssers humans. És crucial que els governs integrin la protecció ambiental en els objectius econòmics, valorant els recursos naturals com a essencials per a la vida i el desenvolupament econòmic.


La Xarxa Global de Museus de l’Aigua (WAMU-NET), una iniciativa del Programa Hidrològic Intergovernamental (PHI) de la UNESCO (UNESCO-IHP), creada el 2017, té com a objectiu fomentar l'educació i la conscienciació sobre l'aigua, destacant tant el patrimoni natural com el cultural relacionat amb l'aigua.


Els Museus de l’Aigua juguen un paper crucial en la transició cap a una civilització que reconeix el paper vital de l’aigua en totes les seves dimensions (vital, ambiental, social, econòmica, cultural i espiritual). A més, són fonamentals per promoure la gestió sostenible de l’aigua i la seva inclusió en les polítiques educatives, científiques i governamentals.

El Massís no només és estratègic per a Colòmbia, sinó per al món, declarat el 1978 com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO.



Ser part de la xarxa de museus de la UNESCO pot augmentar la visibilitat i el prestigi de la regió a nivell internacional.


Això pot atraure inversions i suport addicional per a projectes relacionats amb l'aigua i el desenvolupament sostenible.


La població no només es beneficiarà de la protecció dels ecosistemes estratègics que formen part del Massís, sinó també dels plans de desenvolupament rural sostenible.





1 view0 comments

Comments


bottom of page