I Fòrum d'Economia Circular i Disseny a Valencia

El I Fòrum d'Economia Circular i Disseny, #ForoECD, organitzat per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) amb finançament de l'Agencia Valenciana de la Innovació (AVI), ha reunit experts internacionals i a un centenar d'agents implicats en l'evolució del sistema -del sector públic, privats i societat civil- amb l'objectiu de reflexionar sobre l'aportació de disseny als reptes que planteja la sostenibilitat a nivell mundial."Hem d'abordar aquests reptes amb un enfocament estratègic, ampli i multidisciplinar. Un altre model és possible si tots treballem per construir-lo. Des de la ADCV estem treballant ja en una plataforma que reculli i uneixi tot el relacionat amb l'economia circular de la Comunitat Valenciana per aprofitar sinergies i accelerar el procés ", ha afirmat Àngel Martínez, president de l'ADCV, al #ForoECD.Científics i experts coincideixen que el planeta s'enfronta "de manera clara i inequívoca" a una emergència climàtica i que "tenim 20 anys, com a molt, per canviar els processos", va advertir Jordi Morató, coordinador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC.Al Fòrum d'Economia Circular i Disseny han participat, també, Katie Beverley, directora d'investigació de International Centre for Design and Research Ecodesign Centre de la Cardiff Metropolitan Universit; Marcel Den Hollander, doctor en Disseny de Producte Circular a Delft University of Technology; Roy Vercoulen, cofundador & CEO de Circular IQ, guanyador de l'European Supply Chain Start-up;. Marvin Henry, investigador en Economia Circular de Copernicus Institute of Sustainable Development; Sara Arjmandnia, coordinadora de Circular Economy Club, i Vasileios Rínxols, investigador i director de Recursos Sostenibles i Economia Circular a Center for European Policy Studies (CEPS).


Aquests experts han conclòs que el disseny és el factor clau per implantar sistemes d'economia circular a les empreses. A més de que els productes en què s'aplica un disseny circular són més innovadors, minimitzen els seus impactes negatius en el medi ambient i reforcen els positius, al costat de que reforcen la resta de requisits tècnics, econòmics, normatius i de funcionament.


Això és així perquè el disseny està present en tot el procés i la vida del producte, des de la seva forma, composició i matèries primeres, a com es va a produir, transportar i comercialitzar, la seva utilitat i funcionalitat, la seva durabilitat -trencant amb les pràctiques que busquen l'obsolescencia- i les opcions de reutilització, recuperació o reciclatge al final de la vida útil per la qual va ser concebut. Es tracta de produir i consumir de forma més responsable i eficient, minimitzant la utilització de matèries primeres i energia, en línia amb l'ODS 12 i l'Agenda 2030.


Més Informació: Pàgina web ADCV2 views0 comments