/*****/ /*****/

Mitigació del Risc per Esllavissades mitjançant Bioenginyeria a Medellín

New 05/10/2017
Summary
30 anys després de la Tragèdia de Villatina, que va matar més de 500 persones, s'està realitzant la transformació d'una zona propera al Camposanto Villatina, utilitzant tècniques de bioenginyeria per a la reducció del risc per esllavissades i per a la millora de la qualitat de l'aigua.
 

Share Button

La tarda del diumenge 27 de setembre de 1987, mentre es jugava un clàssic paisa entre Independiente Medellín i Atlético Nacional, 25.000 metres cúbics de terra es van desprendre del vessant occidental del turó Pan de Azucar a Medellín, que van sepultar a més de 500 persones i més de dos centenars van quedar desaparegudes al barri Villatina.

 

Aquest lliscament sobre un dels barris perifèrics més humils de l’orient de la ciutat va ocasionar la pitjor tragèdia de Medellín de tots els temps. La quantitat de material que va sepultar desenes de cases va implicar que molts cadàvers mai fossin trobats pels rescatadors de manera que el lloc va ser declarat cementiri. Producte de la tragèdia unes 1.700 persones van resultar damnificades i van haver de ser reubicades en altres sectors de Medellín, majoritàriament carregant a sobre el trauma que representa perdre familiars, amics i veïns.

Durant aquests dies d’octubre del 2017 s’està acabant el primer pilot de mitigació del risc que s’ha realitzat a la Comuna 8 de Medellín dins del Programa Barcelona Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, ​​per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en col·laboració amb el seu aliat a Medellín, l’Oficina Conjunta Tecnológico de Antioquia – UPC.

Les obres han consistit en l’estabilització d’unes vessants amb risc d’esllavissades mitjançant obres de bioenginyeria, bàsicament feixes d’estabilització de talussos, utilitzant guadua (el bambú local). També s’ha reconformat la llera de la riera, ampliant el seu marge per augmentar el cabal i reduir la velocitat, amb escales de guadua. D’altra banda, s’han instal·lat al mateix llit del riu uns innovadors biofiltres amb la funció de tractament de l’aigua, que millorarà la qualitat aigües avall. En resum s’han desenvolupat les següents obres:

-Feixes dissipadores d’energia

-Feixes estabilitzadores de talús

-Franges vegetades per fitoremediació

-Rampes disipadores d’energia

-Biofiltres evaporatius de tractament

Les obres s’han portat a terme per membres de l’Associació Camposanto Villatina y el Cerro de los Valores, després d’un procés formatiu desenvolupat per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat i l’Oficina Conjunta TdeA – UPC, que es va concretar en el “Diplomat en Bioenginyeria per a la Gestió Sostenible del Risc “, amb 140 hores teòric-pràctiques.

Unknown

Related Topics      No hay coincidencias...
 
Catedra UNESCO de Sostenibilitat